Architectengroep Barchi

 

Samen bouwen we bio-ecologisch aan uw toekomst


Kantoor

De visie en aanpak van ons team hebben we symbolisch samengevat in ons logo. Wie op ons kantoor langskomt, vindt hiervan de ruimtelijke vertaling: we werken in een strobalen uitbreiding van een beschermd monument.

Oud en nieuw, steen en stro, kantoor en tuin, werk en privé: iedere tegenstelling vindt harmonie in verbondenheid.

Voorgevel van oude pastorijwoning

De oude pastorijwoning, gebouwd in 1840 biedt op het gelijkvloers ruimte om klanten te ontvangen en boven een thuis voor het gezin van Peter. Via een glazen doorgang werd het huis in 2008 verbonden met de bureauruimte in stro, die in U-vorm rond de bestaande eik in de tuin werd gebouwd. Een klein stukje familiegeschiedenis kreeg hierdoor een centrale rol:
Deze boom werd meer dan een halve eeuw geleden als jonge twijg door Peters grootvader gepland. Door het vele glas in de uitbreiding is er een maximaal contact met de tuin, waardoor de grens tussen binnen en buiten bijna onbestaande maakt.

Bijgebouwde kantoorruimte achteraan

Onze visie

Als architect staan we naast onze bouwheer, die we coachen om een gezond en natuurlijk huis te zetten, waar eenvoud en gezond verstand essentiële elementen zijn, waar even weinig energie verbruikt wordt als een passiefhuis, maar niet duurder hoeft te zijn dan een traditionele woning.

Binnenzicht op kantoorruimte

Hout, stro en leem vormen een leitmotiv in onze ontwerpen, aangevuld met andere ecologische materialen en technieken, zoals bijvoorbeeld schelpen en kalkhennep, een perfecte isolator bij restauratie van monumenten. Als kantoor blijven we steeds in evolutie, open voor nieuwe mogelijkheden en toepassingen.

Met de materialen die we kiezen, kan je eenvoudig zelf aan de slag. We stimuleren de mensen dan ook om in grote mate zelf betrokken te zijn bij het bouwproces. Hierdoor ervaart de bouwheer de woning echt als ‘zijn’ huis en kan ook meer bereikt worden met eenzelfde bouwbudget. Onze ondersteuning gebeurt dan ook in woord én daad.

Ieder project heeft zijn eigenheid, elkeen die hier komt, zijn eigen dromen. Door de jaren heen hebben we een ruime ervaring opgebouwd, zowel met betrekking tot nieuwbouw als renovatie, maar ook met restauratie van monumenten. Elke keer zien we zowel ons ontwerp als de bouwheer evolueren. Wat begint als een aantal losse ideeën, krijgt vorm en wordt reëel. Een idee-ontwerp groeit uit tot een bouwaanvraagdossier en plannen worden steeds meer in detail uitgewerkt, tot tijdens de uitvoeringsfase eindelijk ruimtelijk kan ervaren worden wat al zo lang op papier gegroeid is.

Ons team

Het team van Architectengroep Barchi bestaat uit (vlnr):
Marie-Laure Pacquet, Peter Vos en Lies Thys.

Peter is hoofd-architect en zaakvoerder. In 1999 ontwierp hij de eerste strowoning in België voor zijn schoonzus en –broer, die in Australië voor het eerst kennis maakten met strobalenbouw. Dit project gaf een fundamentele wending aan zijn carrière.
Intussen begeleidde hij een honderdtal strobalen projecten, zowel nieuwbouw als renovatie.
Naast het bouwen met stro, heeft hij ook heel wat ervaring met andere bio-ecologische materialen. Eenvoud en gezond verstand zijn volgens hem de essentiële elementen om een natuurlijk en gezond gebouw te ontwerpen.

Marie-Laure is begonnen als stagiaire bij Architectengroep Barchi en is sinds januari 2013 een vaste kracht in het bureau. Na ervaring via workshops stampleem en stage bij een leempleisteraannemer vond ze haar weg naar Architectengroep Barchi, waar ze in juni 2013 medevennoot werd. Intussen heeft ze haar eigen woning bio-ecologisch herbouwd in Gent en werkt ze van daar uit om werven te begeleiden van hartje West-Vlaanderen tot omgeving Brussel.

Lies is administratief medewerkster sinds november 2009. Samen met Peter was ze mede-oprichtster van en jaren actief als vrijwilligster in Casa Calida vzw, die o.a. cursussen aanbood aan zelfbouwers in strobalenbouw. De universitaire achtergrond die ze als licentiate wiskunde heeft, is een stevige basis om de werking van beide architecten optimaal te ondersteunen.