
Kris & Isabel
- kalkhennep
- zelfbouw
We verwijzen graag voor meer tekst en uitleg naar de blogposts van de bouwvrouw Isabel:
Blog Isabel
Quote artikel ‘Bio-ecologische woning uit kalkhennep’ in Ik ga bouwen & renoveren (oktober 2016):
Wat ze wilden, wisten ze al een tijdje: een eigen woning uit natuurlijke materialen en met een zo klein mogelijke ecologische impact.
In mei 2014 zetten ze hun handtekening onder de koopakte van hun bouwgrond in Muizen en bijna twee jaar later verhuisden ze naar hun duurzame droomwoning.
“Kris en ik waren al lang van plan om een eigen huis te bouwen. We wisten dat we graag veel zelf wilden doen en dat we op een bio-ecologische manier wilden werken.
Vier jaar op rij gingen we tijdens Ecobouwers Opendeur binnenkrijgen bij gerealiseerde projecten. Zo zijn we in contact gekomen met onze architect, Peter Vos van Architectengroep Barchi. En dat klikte.”
“In elke stap van het bouwproces hebben we samen met Peter bekeken hoe we zo veel mogelijk voor natuurlijke materialen konden kiezen. Zo heeft ons huis een houtskelet en is de vloer gemaakt uit kurk. De muren en dakisolatie bestaan uit kalkhennep, een natuurlijk isolatiemateriaal. Daarom zijn ze vrij dik: de muren ongeveer 30 cm, het dak iets minder.”
Een huis dat ademt
Kalkhennep is geen klassiek bouwmateriaal. Kris en Isabel wilden eerst een strobalenhuis bouwen, maar hun architect overtuigde hen om aan de slag te gaan met kalkhennep. “Wij konden ons hier wel in vinden omdat het materiaal toelaat veel zelf te doen. Na een dag workshop konden we zelf onze muren zetten. En doordat je bij kalkhennep met een glijdende bekisting werkt, waren de muren meteen vrij recht. Dat maakte het ons makkelijk om de binnenkant te bezetten met leem. Aan buitenzijde komt er een gevelbeplanking. Dat moet nog gebeuren.”
“Eén minpuntje: omdat we kalkhennep als isolatiemateriaal gebruiken, wordt ons huis onder de EPB-normen niet erkend als passiefwoning. In de praktijk scoort ons huis op het vlak van energie veel beter dan op papier. Maar dankzij dit materiaal ademt ons huis ook, waardoor we een gezond binnenklimaat hebben.”
Het perceel: ideale ligging, rare vorm
Kris en Isabel vonden een restperceel in de dorpskern van Muizen, goed bereikbaar met het openbaar vervoer en op een kwartiertje fietsen van het centrum van Mechelen. Nadeel was de aparte vorm en oriëntatie, die niet ideaal is. Maar dat heeft architect Peter Vos heel goed weten op te lossen.
“Hoe hij dat deed? Wel, we hebben nu geen ramen aan de voorzijde van ons huis, in het noorden. Zo hebben we daar geen warmteverlies. Dat is atypisch, maar werd wel goedgekeurd in de bouwvergunning omdat we een grote voortuin hebben. In de woonkamer zitten er een paar lange ramen tegen het plafond, van zo’n 20cm hoog. In de zomer hebben we zo geen last van de warmte en tegelijk hebben we ’s winters, als de zon lager staat, via die ramen een aangename lichtinval.”
Groter wonen, goedkoper verwarmen
“Verwarmen doen we met een pelletkachel, meer bepaald een hydroconvector (of cv-kachel) met een reservoir van 50 kg pellets, die in onze woonkamer staat. Die werkt als een soort ketel: de kachel warmt het buffervat van de vloerverwarming op en door middel van een pomp wordt het water dan rondgestuurd in het hele huis. Voor het sanitair warm water hebben we een warmtepompboiler. Die kan voldoende water verwarmen tot buitentemperaturen van -7°C. Als het toch te koud is om voldoende water warm te krijgen, stookt de pelletkachel bij. Voor de toiletten, de wasmachine en de tuin hebben we een regenwaterput van 10.000 liter. Het resultaat toont zich duidelijk in onze rekeningen: we betalen nu minder dan in onze huurwoning vroeger, ook al is ons huis nu groter.”