Onze werkwijze

Naast het gebruik van natuurlijke materialen is tijd het belangrijkste ingrediënt in ons ontwerpproces. Goede ontwerpen en beslissingen moeten kunnen rijpen. Reken daarom op minstens een jaar doorlooptijd vanaf onze kennismaking tot de eerste spreekwoordelijke spade in de grond.

c lijn 1

Kennismaking

Elke samenwerking start met een grondige kennismaking. Die kan online plaatsvinden of in ons bureau in Gent of Riemst. Jullie kunnen ons alles vertellen over je pand of perceel en je verwachtingen. Hoe zien jullie je huis? Hoeveel wil je zelf doen? En wat is jullie budget?

Wij praten je graag bij over de mogelijkheden en voordelen van natuurlijk bouwen.

Plaatsbezoek

Na de kennismaking plannen we een plaatsbezoek. Ter plaatse krijgen we meer inzicht in de huidige situatie en verzamelen we ideeën en input voor het ontwerp.

3D-opmeting en ontwerp

Eens we jou en je project beter kennen, kunnen we een eerste idee-ontwerp maken. Hiervoor wordt eerst een 3D-opmeting van de bestaande toestand gemaakt. Zo komen we tot een realistisch beeld van jouw toekomstige woning.

Aan dat idee-ontwerp maken we aanpassingen tot het voor jou en voor ons goed zit. Geen haastwerk: pas als de neuzen in dezelfde richting staan, schrijven we de totaalopdracht uit.

Omgevingsaanvraag en uitvoeringsdossier

Zodra het ontwerp definitief is, stellen we een raming op en doen we de omgevingsaanvraag. Daarbij toetsen we nog eens af welke werken jullie zelf willen doen om het uitvoeringsdossier op te starten.

Uitvoering

Ruwweg een jaar na onze kennismaking kunnen we van start met de werken. Wij beginnen gesprekken met de begeleidende aannemer en volgen de werf voor jou op tot de ruwbouw water-, wind- en luchtdicht is.

hoe optie 1

Bouwheer, aannemer en architect

Barchi is een samentrekking van de drie belangrijkste actoren tijdens het bouwproces: bouwheer, aannemer en architect.

Voor ons staan die drie niet boven of onder, maar naast elkaar. We coachen het team in woord, plan en daad om een gezond, natuurlijk en energiezuinig huis te bouwen.

Betekent dat dat jij alles zelf moet doen?

Helemaal niet. Tijdens ons kennismakingsgesprek en bij het opstellen van het uitvoeringsdossier bespreken we wat jij ziet zitten. Als zelfbouwer helpt de aannemer jou op weg door je uit te leggen hoe je iets uitvoert en materiaal te bestellen. Bepaalde werken worden voor jou uitgevoerd. Zo kan je kiezen of je zelf je technieken installeert of dit liever overlaat aan een aannemer.

“Door het stro wordt het tijdens de zomer nooit te warm en koelt het tijdens de winter niet extreem af. Het stro houdt niet alleen de koude tegen, maar ook het geluid. Sinds we hier wonen, ben ik er nog meer van overtuigd dat we geen beter bouwmateriaal konden kiezen. En we staan niet alleen met die mening, want iedereen die hier komt, zegt dat ons huis heel aangenaam is.” Lees meer

– David & Barbara

“Het is veel aangenamer wonen dan in een traditionele woning. Het leefklimaat is voor ons het belangrijkste verschil. Het voelt gewoon veel gezonder. En het feit dat de gebruikte materialen milieuvriendelijk, duurzaam, niet toxisch en hernieuwbaar zijn, geeft een extra goed gevoel. Op die manier dragen we toch ons steentje bij aan een beter klimaat.”

– Stan en Lieve

Klaar om kennis te maken?