Architectengroep Barchi

 

Projecten filteren op

Geert & Hein

  • licht
  • natuur
  • natuurlijke materialen
  • ruimte
  • strobalenbouw

Tandarts Hein Lueg en zijn vrouw Geert uit Val-Meer in Limburg kozen na jaren in stenen huizen te hebben gewoond heel bewust voor strobalenbouw.
Hieronder zijn getuigenis:
“Mijn vrouw en ik hebben altijd in een stenen huis gewoond, eerst in een boerderij die we zelf verbouwden, daarna in een huurhuis. Elke keer kwamen we tot de conclusie dat er nogal wat dingen waren die ons stoorden: stenen muren, stenen vloeren, belabberde isolatie, elektrische verwarming en een slechte oriëntatie. Toen we in een nieuwe levensfase de kans kregen om zelf een huis te bouwen, wilden we het volledig naar onze eigen smaak doen. We kozen heel bewust voor een constructie uit hout, want we houden allebei erg van de sfeer en de gezelligheid die daarvan uitgaat. Daarnaast wilden we veel glaspartijen om licht en ruimte te creëren. Het moest een open huis worden, naar het licht gericht en met zicht op de natuur. Toen we onze ideeën bespraken met een architect (cfr. Peter Vos) opperde die het idee om de muren te isoleren met stro, strobalenbouw dus. We gingen naar een voorbeeldhuis kijken en waren meteen verkocht. Een van de grote voordelen van strobalenbouw is dat uw huis voortdurend ademt en enorm goed geïsoleerd is, wat qua verwarmingskosten een flinke slok op de borrel scheelt.
Bijna alle materialen zijn streekproducten: het hout komt uit de Ardennen, het stro van de lokale boer en de leem haalden we gewoon uit de ondergrond. Voor de constructie van de vloer, met betonnen vloerplaat, het houten skelet en het dak hebben we een beroep gedaan op een aannemer, de rest deed ik allemaal zelf. In combinatie van de gebruikte materialen betekende dat andermaal een fikse besparing. Omdat we een van de eersten waren die met strobalenbouw werkten, hebben we zelf een techniek moeten zoeken om het stro aan te brengen, maar op zeven maanden tijd was de hele klus geklaard.”

Voor een uitgebreidere getuigenis, bekijk zeker het artikel ‘Natuurlijk wonen is hip’ uit het magazine ‘Feliz’ in onze afdeling ‘Nieuws’ !

1

2

3

4

5

6

Plannen Leug en Kijkwoning