Wij helpen jou natuurlijk bouwen

Bij Barchi zijn we niet alleen architect, maar ook expert in de eenvoudige technieken van natuurlijk bouwen. We weten wat er vandaag mogelijk is en volgen nieuwe ontwikkelingen op de voet. Met die kennis en ervaring ontwerpen we natuurlijke woningen, begeleiden het bouwproces en coachen we jou als zelfbouwer.

623 Abtshof 14

Begeleiding bij aankoop

Heb je een pand op het oog en wil je weten hoe je het natuurlijk kan verbouwen? Wij komen ter plaatse langs en kijken met jou mee hoe je renovatie er kan uitzien. Binnen de tien werkdagen krijg je een verslag met ons advies en onze ideeën.

Idee-ontwerp met ruwe raming

Je hebt al een pand of perceel en bent benieuwd naar de mogelijkheden? Na een plaatsbezoek en een verkennend gesprek, maken wij een schetsontwerp met een ruwe raming. Zo kan je de mogelijkheden van je budget beter inschatten en de tijd nemen om je ideeën laten rijpen.

Van plaatsbezoek tot werfopvolging

Je weet zeker dat je natuurlijk wil bouwen. Super! Reken op ons voor het ontwerp, de omgevingsaanvraag en de begeleiding bij de uitvoering. Wij volgen het project op tot je woning wind- en waterdicht is. Met de inrichting doe je helemaal je eigen ding.

Van nieuwbouw tot monument

Gebruik maken van wat er al is, klopt in het duurzaam plaatje. Het is een misvatting dat je van nul moet beginnen om natuurlijk te bouwen. Ook renovaties en monumenten zien wij als boeiende uitdagingen.

Nieuwbouw: je hebt een bouwgrond of een woning die gesloopt zal worden voor de herbouw van een natuurlijke woning? Wij maken een ontwerp en verfijnen dat samen met jou tot de warme thuis van je dromen.

Verbouwing: binnen een bestaand volume maken we een ontwerp dat volledig aansluit bij jouw noden of we zoeken samen naar de beste manier om je woning uit te breiden. Wij begeleiden en coachen je bij de renovatie. Rijhuis, halfopen bebouwing of vrijstaand huis? Enkel jouw passie voor natuurlijk bouwen telt.

Monument: niet elke architect staat ervoor te springen om een erkend monument te restaureren. Onze hoofdarchitect Peter heeft een passie voor monumenten en woont zelf in een gerestaureerde pastorijwoning uit de 19e eeuw.

Co-housing: met verschillende gezinnen samen wonen heeft zijn eigen uitdagingen. Met de juiste ruimtelijke indeling en een flinke dosis creativiteit en flexibiliteit zet je de fundamenten juist. Wij begeleiden graag je project.

“Het verschil tussen wonen in een klassiek huis of dit ‘natuurlijk huis’ is immens en bijna niet te vergelijken. Om te beginnen is er het bijzonder aangename en gezonde binnenklimaat (o.a. de stabiele luchtvochtigheid) en de heel natuurlijke unieke sfeer.

Bovendien zorgt het feit dat je als zelfbouwer je eigen ‘nestje’ met eigen handen hebt vorm gegeven en echt hebt opgebouwd ervoor dat dit project een thuis wordt en niet zomaar een huis is.” Lees meer

– Hannes en Heleen

“We hadden gehoord dat Barchi veel ervaring heeft met het begeleiden van zelfbouwers, dit was voor ons een belangrijke troef, maar vooral waren we onder de indruk van de projecten die eerder gerealiseerd waren. De diversiteit in de ontwerpen en het karakter van de huizen trok ons meteen aan. Het heeft ook het ontwerp van onze eigen woning vlot doen verlopen, omdat we eigenlijk al goed wisten welke richting we uit wilden.” Lees meer

– Rob en Stien

Wij maken van de wereld een betere bewoonbare plek met hedendaagse natuurlijke architectuur.

“Een huis is zo’n enorm project dat we blij zijn om op de ervaring en expertise van een architect te kunnen rekenen. Er komen veel keuzes bij kijken en er zijn veel details en elementen die op lange termijn belangrijk zijn. Het project samen kunnen ontleden in haalbare stappen is een duidelijke meerwaarde.

Onze keuze voor Barchi is er gekomen na een simpele online zoektocht. Eerst kwamen we bij een paar architecten of bureaus uit die ervaring hadden in het bio-ecologisch bouwen, en in het bijzonder met strobalen. We hadden gehoord dat Barchi veel ervaring heeft met het begeleiden van zelfbouwers, dit was voor ons een belangrijke troef, maar vooral waren we onder de indruk van de projecten die eerder gerealiseerd waren. De diversiteit in de ontwerpen en het karakter van de huizen trok ons meteen aan. Het heeft ook het ontwerp van onze eigen woning vlot doen verlopen, omdat we eigenlijk al goed wisten welke richting we uit wilden.

We wonen helaas nog niet in ons natuurlijk huis, maar hebben wel al veel strobalen woningen bezocht en zijn zeker overtuigd van de techniek. We hebben een tijdje in het buitenland in strobalen woning gelogeerd, dat gaf voor ons ook de doorslag om met deze techniek verder te gaan. De hele ‘atmosfeer’ van een strobalen woning is zo aangenaam dat we nooit op een traditionele manier zouden willen bouwen.
Tijdens het bouwen zelf merk je dat je met natuurlijke materialen aan het werk bent: er is weinig vuiligheid en er zijn weinig tot geen gevaarlijke of irriterende stoffen, iets waar je bij een traditionele bouw wel vaker tegenaan loopt.
Ons huis is momenteel in de ‘ruwbouw’ fase en we merken al een groot verschil met een traditionele woning: het binnenklimaat is aangenaam, zonder interieur is er weinig echo, en de geur is nu al aangenaam!

Het zelfbouwen is zeker niet te onderschatten, een woning bouwen is erg veel werk. Er kruipt veel tijd en geld in, het maken van de juiste keuzes en vooral het vermijden van (dure) fouten is belangrijk. Maar omdat Peter op zeer regelmatige basis op de werf langskwam om een volgende stap te bespreken is alles erg vlot verlopen. Er zijn veel facetten aan een woning, systemen die op elkaar afgestemd moeten zijn en nieuwe uitdagingen om uit te zoeken en te ontdekken. De literatuur rond natuurlijke woningen is minder uitgebreid dan die van traditionele bouwtechnieken, dus de hulp van een architect met ervaring in die specifieke methoden en materialen was meer dan welkom.

Een project zoals dit samen met je architect realiseren, van het eerste plan tot de afgewerkte woning, maakt dat het eindresultaat zo veel meer is dan enkel een huis.”

– Rob en Stien