Wat is natuurlijk bouwen?

Duurzaam, circulair, ecologisch: het zijn woorden die vaak gebruikt worden voor onze manier van bouwen. Zelf kiezen we “natuurlijk bouwen” of “bouwen met natuurlijke materialen”. Al zijn onze woningen door de technieken en materialen die we gebruiken zeker ook duurzaam, circulair en ecologisch.

Eenvoudige technieken voor zelfbouw

Natuurlijk bouwen is gebaseerd op eeuwenoude methodes, die gerust nog een paar eeuwen mee kunnen. Met materialen als hout, stro, kalk en leem en eenvoudige technieken, kan je als koppel of samen met je vrienden of familie zelf je huis bouwen.

Een muur zetten met strobalen is bijvoorbeeld een pak eenvoudiger dan diezelfde muur metselen. Het eindresultaat is even stevig, maar veel beter voor de natuur. Ook de afwerking van je muren in leem of kalk kan je makkelijk leren. Het resultaat geeft textuur en warmte aan je woning.

Klanten vertellen ons dat ze nooit meer in een traditionele woning zouden willen wonen. Het werken met natuurlijke materialen laat bovendien toe om ter plekke nog details aan te passen of uit te proberen.

Moet je alles zelf doen? Natuurlijk niet, wij brengen je in contact met experts en aannemers die jou op weg helpen of zelf aan het werk gaan. Het enige wat je voortgang kan vertragen? Voorbijgangers die je ál hun nieuwsgierige vragen stellen.

Met natuurlijke bouwmaterialen

We ontwerpen moderne, warme huizen die zo low-tech mogelijk zijn. Materialen als stro zorgen voor een comfortabel binnenklimaat in zomer én winter. Leem reguleert het vocht in je huis. We zetten onze favoriete materialen in de kijker:

Stro gebruiken we om een houtskelet op te vullen en zo muren te maken in een aanbouw of nieuwbouw. Omdat het goedkoop is, overal beschikbaar en makkelijk zelf te plaatsen, hebben we ons hart verloren aan strobalen. Bovendien is het een onvergetelijke ervaring om samen met je vrienden of familie jouw eigen huis van stro te bouwen.

Kalkhennep is een ideaal materiaal voor verbouwingen en wordt vooral aan de binnenkant van je woning gebruikt. Het is een goede vochtregulator die tegelijk isoleert en opstijgend vocht geen kans geeft. Door zijn natuurlijk, dampopen karakter is het ook een populair materiaal in de monumentenzorg.

Leem wordt aangebracht op binnenmuren en garandeert een aangenaam binnenklimaat, onafhankelijk van de kamertemperatuur. Los van de gezellige sfeer van de warme aardetinten voel je ook vooral dat er in een kamer met leem gewerkt is.

Hout is één van de meest elementaire bouwmaterialen. Wij werken met een houtskelet dat gevuld wordt met natuurlijke isolatiematerialen zoals stro of kalkhennep en afgewerkt met leem of kalk.

“Omdat we alles zelf deden, groeiden de ideeën over het toekomstige huis terwijl we bezig waren. Al die ideeën waren stuk voor stuk bespreekbaar. Hierdoor voelt ons huis echt van ons en helemaal uniek aan. Je voelt meteen dat het een natuurlijk huis is, dat voelt ook iedereen die bij ons op bezoek komt. Ik zou het iedereen aanraden.” Lees meer

– Thomas en Sigrid

“Tijdens het bouwen zelf merk je dat je met natuurlijke materialen aan het werk bent: er is weinig vuiligheid en er zijn weinig tot geen gevaarlijke of irriterende stoffen, iets waar je bij een traditionele bouw wel vaker tegenaan loopt.
Ons huis is momenteel in de ‘ruwbouw’ fase en we merken al een groot verschil met een traditionele woning: het binnenklimaat is aangenaam, zonder interieur is er weinig echo, en de geur is nu al aangenaam!” Lees meer

– Rob en Stien

Met ons aan de slag voor je natuurlijke woning?

“Een huis is zo’n enorm project dat we blij zijn om op de ervaring en expertise van een architect te kunnen rekenen. Er komen veel keuzes bij kijken en er zijn veel details en elementen die op lange termijn belangrijk zijn. Het project samen kunnen ontleden in haalbare stappen is een duidelijke meerwaarde.

Onze keuze voor Barchi is er gekomen na een simpele online zoektocht. Eerst kwamen we bij een paar architecten of bureaus uit die ervaring hadden in het bio-ecologisch bouwen, en in het bijzonder met strobalen. We hadden gehoord dat Barchi veel ervaring heeft met het begeleiden van zelfbouwers, dit was voor ons een belangrijke troef, maar vooral waren we onder de indruk van de projecten die eerder gerealiseerd waren. De diversiteit in de ontwerpen en het karakter van de huizen trok ons meteen aan. Het heeft ook het ontwerp van onze eigen woning vlot doen verlopen, omdat we eigenlijk al goed wisten welke richting we uit wilden.

We wonen helaas nog niet in ons natuurlijk huis, maar hebben wel al veel strobalen woningen bezocht en zijn zeker overtuigd van de techniek. We hebben een tijdje in het buitenland in strobalen woning gelogeerd, dat gaf voor ons ook de doorslag om met deze techniek verder te gaan. De hele ‘atmosfeer’ van een strobalen woning is zo aangenaam dat we nooit op een traditionele manier zouden willen bouwen.
Tijdens het bouwen zelf merk je dat je met natuurlijke materialen aan het werk bent: er is weinig vuiligheid en er zijn weinig tot geen gevaarlijke of irriterende stoffen, iets waar je bij een traditionele bouw wel vaker tegenaan loopt.
Ons huis is momenteel in de ‘ruwbouw’ fase en we merken al een groot verschil met een traditionele woning: het binnenklimaat is aangenaam, zonder interieur is er weinig echo, en de geur is nu al aangenaam!

Het zelfbouwen is zeker niet te onderschatten, een woning bouwen is erg veel werk. Er kruipt veel tijd en geld in, het maken van de juiste keuzes en vooral het vermijden van (dure) fouten is belangrijk. Maar omdat Peter op zeer regelmatige basis op de werf langskwam om een volgende stap te bespreken is alles erg vlot verlopen. Er zijn veel facetten aan een woning, systemen die op elkaar afgestemd moeten zijn en nieuwe uitdagingen om uit te zoeken en te ontdekken. De literatuur rond natuurlijke woningen is minder uitgebreid dan die van traditionele bouwtechnieken, dus de hulp van een architect met ervaring in die specifieke methoden en materialen was meer dan welkom.

Een project zoals dit samen met je architect realiseren, van het eerste plan tot de afgewerkte woning, maakt dat het eindresultaat zo veel meer is dan enkel een huis.”

– Rob en Stien