Veelgestelde vragen over natuurlijk bouwen

Heb je een prangende vraag over hoe wij werken of de natuurlijke woningen die we bouwen? Je vindt het antwoord waarschijnlijk hieronder. Wij verzamelden de vragen die ons het vaakst gesteld worden. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je met plezier verder.

Is natuurlijk bouwen duurder dan traditioneel bouwen?

Bouwen of verbouwen is een stevige investering. Van natuurlijk bouwen wordt vaak gedacht dat het duurder uitvalt dan traditioneel bouwen. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn en hangt af van verschillende factoren.

De eerste is de materiaalprijs: traditionele bouwmaterialen zijn de voorbije jaren sterk gestegen in prijs. Natuurlijke materialen zoals stro of kalkhennep zijn minder onderhevig aan deze evolutie want het zijn korte keten materialen. Daardoor kunnen ze goedkoper uitvallen dan isolatiematerialen als bijvoorbeeld PUR (polyurethaan).

Verder is er de kostprijs van de werkuren. Bij natuurlijk bouwen gebruiken we eenvoudige technieken die je zelf kan aanleren. Vermits de prijs van een nieuwbouwwoning zowat voor de helft uit manuren bestaat, kan je best veel besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken.

Een natuurlijke woning hoeft dus niet duurder te zijn dan een traditionele, en kan zelfs goedkoper uitvallen.

Ik wil gerust dingen zelf doen, maar ik heb geen ervaring/twee linkerhanden. Is zelfbouw dan wel haalbaar voor mij?

Onze projecten zijn zo georganiseerd dat iedereen kan (mee)bouwen aan zijn huis. We beschikken als team over voldoende ervaring in zelfbouw. Technieken als isoleren met strobalen of kalkhennep aanbrengen, leren we jou zelf aan. We vertrekken pas als jij met vertrouwen aan het werk bent.

Enkele van onze zelfbouwers hebben zich sinds onze samenwerking trouwens omgeschoold tot aannemer. Zó verslavend en haalbaar is natuurlijk bouwen!

Moet ik álles zelf doen of kan ik bepaalde taken uitbesteden?

We stimuleren je om veel zelf te doen in je bouwproject, maar uiteraard kan je ook zaken uitbesteden. Wij brengen je in contact met de begeleidende aannemer en volgen de werf voor jou op tot de ruwbouw water-, wind- en luchtdicht is.

Gaat een natuurlijke woning lang mee?

Een natuurlijke woning wordt dampopen gemaakt. Dat betekent dat de materialen zoals stro en leem droog blijven en dus niet vergaan. Onbehandeld hout kan in weer en wind minstens 80 jaar meegaan. Wij bouwen onze woningen met degelijke oversteken, zodat de gevels beschermd zijn tegen de natuurelementen. Bovendien hebben de eenvoudige materialen en technieken als voordeel dat er eenvoudig herstellingen kunnen gebeuren.

Dus ja, een natuurlijke woning kan héél lang mee gaan.

Is een natuurlijke woning meer vatbaard voor brand dan een traditionele woning?

Bij een huis van stro en hout denk je misschien al snel aan brand. We kunnen je geruststellen: de strobalen zijn zodanig samengeperst dat ze niet snel vuur vatten. Een strobalen wand is voor je brandverzekering dan ook hetzelfde als een stenen muur. De voorwaarde is wel dat de wand aan beide muren gepleisterd is. Zolang dat niet gebeurd is, kan het vuur zich wel via de halmen verspreiden.

Materiaal als kalkhennep kan vuur zelfs tegenhouden of vertragen.

Lokt een natuurlijke woning ongedierte?

Stro en kalkhennep zijn geen voedsel en trekken dus geen ongedierte aan. Door de muren goed te bepleisteren met leem of kalkhennep, zorgen we er ook voor dat er geen gaten zijn waarin dieren zich kunnen nestelen.

Kan je overal een natuurlijke woning zetten?

In de stad of op het platteland: waar je bouwt, maakt niet uit. Zelfs een rijhuis kan je natuurlijk bouwen of renoveren. Zo herbouwde Marie-Laure, een van onze architecten, haar rijhuis in Gent tot een natuurlijke woning.

Heb je nog vragen voor ons?