Luc & Inge

sloop en herbouw

“We wilden samen een ecologisch huis bouwen, dat was voor ons een evidentie. Net zoals we kiezen voor katoenen en wollen kleding, kozen we ook voor een gezonde woningschil rondom ons. Veel voorkennis hadden we niet. We bezochten huizen via ecobouwers en hadden zo met twee architectenbureaus contact. Doch beviel ons dat niet. Er werd teveel vertrokken vanuit hun visie en het leek allemaal nogal technisch. Ook al kenden we beiden strobalenwoningen, toch kozen we daar niet direct voor. Gezien onze (niet zo jonge) leeftijd wilden we een bouw die snel zou gaan, en waar we zelf niet teveel tijd moesten insteken. Maar ’t kan verkeren…

Beetje per toeval via een aannemer bij jullie, Barchi, terechtgekomen. Riemst was te ver, maar toen hoorden we dat Marie-Laure in Gent zat…Het contact met haar beviel ons zeer goed. Rustig, no nonsense, open, gevoel dat er heel veel stevigheid en expertise was. Heel fijn contact. Dankzij Marie-Laure liepen we weer warm voor het ‘eenvoudige’ concept van een strobalenwoning. We hadden direct heel veel vertrouwen in de samenwerking met jullie. Het ontwerpproces verliep ook helemaal vertrekkend vanuit onze wensen. Wij stonden centraal in dat verhaal. Marie-Laure vertaalde dat zeer vlot naar een ontwerp.

Was het zelf bouwen een haalbare kaart? Ja, maar dat hadden we toch serieus onderschat. We dachten: eens die balen in het dak zitten, dan is het grootste werk voor ons gedaan…Dan dachten we: ok als de muren gedaan zijn, dan zit het werk er voor ons op….Maar eigenlijk komt daar toch zoveel meer bij kijken. Hebben we er spijt van? Zeker niet. Het geeft een enorme voldoening om samen zo aan je huis te bouwen. Je kent elk hoekje, kantje, elke opbouw, je leert heel veel.
Wat wij ook moesten leren, is dat in een bouw onvoorziene zaken zijn, dat er fouten gebeuren, dat niet alles duidelijk is. Soms gaf ons dat een ongerust gevoel. Maar Marie-Laure was altijd bereikbaar. Elke telefoon, mail, whatsapp werd direct beantwoord. Als er problemen waren, was ze er altijd om samen met bijvoorbeeld de aannemer(s) te kijken hoe verder. Op een constructieve, rustgevende, fijne manier. En eigenlijk kunnen we dat ook zeggen over de meeste van de aannemers die bij ons gewerkt hebben. Mensen met een passie voor hun job, die het zo goed willen doen als was het voor henzelf, dat geeft echt vertrouwen.”

Copyright foto's: Karen Van der Biest

Bekijk meer van onze projecten